u+i_Logo_Black_RGB (2).jpg

The Old Vinyl Factory ​by U+I 

Shortlisted for Brownfield Awards Category 9 - Best Urban Regeneration/

Brownfield Scheme (Sponsored by AECOM)

The Old Vinyl Factory: Regeneration with a purpose

Regeneration, properly done, does not happen quickly. It takes an incredible amount of  patience, tenacity, creativity, hard work, a strong vision and a great team. 

It can also be something of a thankless task. Developers don’t have a great reputation in the  eye of the public and trust and goodwill is limited, if not entirely absent. So why bother at  all? Why not just take the easy route, choosing a site without obstacles, challenges and  complexities. Deliver what convention says can deliver the highest reward for the least risk. 

Because that’s not what U+I is about. Our passion lies in uncovering potential and  transforming places. That’s where the real rewards lie – beyond those measured on the  balance sheet. 

In many ways The Old Vinyl Factory, U+I’s large-scale regeneration project of a brownfield  site in Hayes, west London, epitomises this approach. Soon to be complete, the 17-acre  mixed-use development will feature over 700 homes with 376 already delivered and the  remainder now under construction – including for sale, affordable and build to rent – alongside 550,000 sq ft of offices, an innovation hub, an academy school, a health centre,  shops, cafes and a cultural hub, all connected by extensive public realm.

U+I_Record-Store_masterplan.jpg

The masterplan: The Old Vinyl Factory is a mix of re-imagined Art Deco office buildings, new homes,  innovation and educational hubs, restaurants, shops, gym, cinema and a live music venue 

At the heart of The Old Vinyl Factory’s long and complex story lies the clear understanding  that creating a place that really does improve an area, transforming its potential, can only be  done when you involve everyone in its development, engage a wide range of creative people  and have everyone pulling in the same direction.

At TOVF, U+I has led the masterplan and remains freeholder as well as delivering a number  of the buildings on the site, but we also have key partners/stakeholders who have also  delivered a number of the other building including: Really Local Group; Hub; Weston Homes; Joseph Homes; Crest Nicholson and masterplanner Studio Egret West. 

When U+I acquired the site in 2011 not many people thought it was a smart move. Previous  plans for the site, which was once home to EMI’s global manufacturing headquarters,  including His Master’s Voice, had failed to materialise. Supported by a planning policy that  required employment space over any other uses, the previous two owners of the site had  proposed developing a business park on the land.  

This turned out to be an unsuccessful strategy. For a while, the location made sense for  employment use – at the border between West London and the Thames Valley, close to  Heathrow, with great road and rail connections and Crossrail on the way – at a local level  there was not the sense of place required to attract occupiers. And the amazing history of  TOVF would have slipped into the background if only commercial space was brought back to  the site. 

With the absence of amenity and sense of community that occupiers now expect in a  workplace, a purely employment-led scheme was doomed to fail. 

So, when we acquired the site, we went back to the drawing board. It seemed clear to us  that to make the site successful we had to think beyond property to consider local  economics, social sustainability, community, provenance and place. What Hayes needed  was a new part of the town centre, a mixed-use development with homes, shops and  workspace, not another business park. 

But to deliver this we needed to convince the London Borough of Hillingdon that while their  planning policy for the site wasn’t wrong, exactly, it wasn’t enabling the full potential of the  area. Fortunately, we found in the council a partner who understood that sometimes it’s  necessary to think outside the box. 

By demonstrating that we could create the same number of jobs (4,000) on half the site that  the council wanted on the whole site, while building residential, amenity, and fantastic public  realm on the remainder, we managed to assure the council that we could create a  successful place that would drive the job creation they wanted, as well as provide much needed homes. 

It was from that moment that The Old Vinyl Factory was born – and everything we have  done since has been focused on working with our partners to deliver the vision. The  masterplan was granted outline permission in 2013, alongside a separate detailed consent  for the first phase comprising The Gatefold Building, a build to rent scheme, which was the  catalyst for entire development, providing a crucial gateway to the site and enhancing the  setting of the surrounding, locally listed buildings. Reserved matters and detailed design  were then submitted for each phase/ individual building. After starting on site in 2013, seven  of the buildings have been completed with the entire masterplan due to complete in 2023.  And what have some of the successes been so far?  

• For a start, calling the place The Old Vinyl Factory and not London Gate Business  Park. This was about mining the past to provide inspiration for the future. We wanted  to draw on the story of EMI and make that central to the new place that we were  creating. Buildings, road names and landscaping features have all been named after  the original uses on the site, helping TOVF retain its provenance. 

• Opening the site up and letting people in by involving the local community in events  and activities, whether making music or hosting exhibitions on the history of the site  and pop music. We wanted to show young people how important the site was in the  history of music and help foster a sense of identity and place. 

• Working with great partners, developers and architects, to deliver high quality  buildings that work together to build a sense of place. 

• Bringing exciting businesses to the site by establishing the Central Research  Laboratory in the Shipping Building on the site. This innovation hub opened in 2015  and has continued to foster start-ups in the manufacturing sector, supporting more  than 100 businesses, including 25 new start-ups, with more than 60 full-time jobs  created and over £5m in investment raised, as well as attracting major occupiers like  Sonos. CRL has now spun itself out from this experiment to stand alone as business  called Plus X, backed by U+I, with plans to open 25 more sites (some in other U+I  projects) over the next ten years. 

• Curating and programming a leisure element – designing a boutique cinema with EMI  exhibition and live music, cafes, bars and restaurants, climbing walls and a gym and  public realm. 

• Installing an academy school specialising in music production and media – with loads  of noisy young people giving the place their energy.  

• Opening Vinyl Lounge – a worthwhile use that provided a community space for a  range of activities (homework clubs, meetings, yoga classes, training days etc) as  well as hosting events, exhibitions and other activities on site. 

• Employed local apprentices to train and work in the Shipping Building café and to  help maintain the estate grounds. 

• Installing a giant 6m Nipper the dog, the icon of the HMV record label, to help give  the site a sense of place, fun and identity. Vinyl Square, the largest public  landscaped area within development, has recently received consent and will become  the permanent home to Nipper.  

• Hosting an NHS Covid vaccination centre. 

That’s just a handful of highlights from the journey so far, with more to come. Recent  planning consents include the transformation of the old Powerhouse building, dating from  1907, into a 29,000 sq ft innovation hub. Due to the success of the CRL we are now creating  a permanent innovation hub in the Power House, to be run by our partners Plus X. This will  bring together flexible workspaces with a wealth of facilities and support including media  studios, prototype workshops and bio labs to support entrepreneurial designers and  engineers, driving a new generation of innovation on the site. Part of the Power House will  also be returned to its original use – a site wide energy centre – providing sustainable heat  and hot water to the individual buildings on the estate.

The Powerhouse_©Pilbrow&Partners (3).jpg

Built as the power-generating plant for EMI’s headquarters, this exemplar of early 20th Century  industrial infrastructure will be re-purposed to power the future of innovation and house an energy  centre serving the whole neighbourhood. 

Consent was also recently granted for amended plans for the Gramophone. This will bring  the former pressing plant of the old EMI factory, where records where made before being  shipped around the world, back into use as cinema and mixed-use community and cultural  venue, with a four-screen cinema, EMI museum, café, recording studios and exhibition space. The Gramophone was awarded a £1.2m funding boost from the GLA’s Good Growth  Fund, showing significant confidence in the scheme’s importance to Hayes.  

This is part of our strategy of careful curation of the retail and leisure offering at TOVF to  ensure that it has a balanced mix – some national operators, with strong covenants, but also  smaller operators and independent businesses. What we find is that successful places need  to have a sense of identity or character – that kind of magic alchemy that just makes a place  work. And part of that alchemy is having a unique and interesting leisure, hospitality and  retail offer. 

But to do this you have to be prepared to be creative about covenant strength and think  about it in terms of footfall. Smaller operators like the Really Local Group, who are bringing  their unique independent cinema and cultural offering, or The Nest, a start-up operator of  artfully designed indoor climbing and bouldering walls, offer something different and  interesting.

AI_The Gramophone_East View_Final.jpg

The Gramophone was the production centre of EMI and will now be brought back into use as a  cultural and community space.  

The Nest Climbing_TOVF_1.jpg

The range of businesses and services at TOVF have been carefully curated to create a diverse and  interesting place. At The Nest, visitors can enjoy first-class bouldering facilities spanning an unbroken  70m long wall.

HUB_MaterialStore_Jack Hobhouse_07.JPG

HMV record label icon, Nipper the dog, gives the site a sense of place, fun and identity. 

As one of the first developers to commit to the Architect Journal’s Retrofirst campaign, U+I  puts the re-use of existing buildings at the heart of its approach to sustainable regeneration.  This is evident at TOVF, where the masterplan set out to retain the industrial heritage on  site, with the protection and reimagining of the Art Deco buildings that had lain derelict for  close to 40 years prior to U+I’s acquisition.  

BOILER.png

Our plans repurposed the buildings, retaining the embodied carbon and preserving the industrial heritage, while bringing new jobs back to what was once such a vital employment centre in Hayes. New development has also been built to high sustainability standards, including the Boiler House,  54-home cross-laminated timber building at the heart of project. The building’s distinctive stainless-steel shingle façade covers a cross-laminated timber structure – providing a range of environmental and thermal benefits, as well as enabling an ultra-efficient construction process. The Boiler House also offers rooftop allotments for residents to grow their own vegetables and plants. Meanwhile, urban realm improvements are aimed at boosting biodiversity, while a Santander bike stand provides a sustainable transport link for residents.

When the site is fully occupied, more than 4,000 people will work there, many of them new  jobs to the town – and as an extension of the town centre, this community, along with the  residents of the 700 homes, will catalyse more jobs and opportunities for growth in Hayes.  And in the end that’s why persisting with regeneration of difficult brownfield sites and striving  to do it well is so important.

Its name deriving from the steam and heating plant that once serviced the entire site, The Boiler House now provides thoughtfully designed studio, one and two bedroom apartments.

Vinyl Lounge_TOVF.jpg